Sveriges bevisligen billigaste

                 Sidan är uppdaterad:2004-09-11

       


Upplösning
RefillDiskussion
Refilltips


Refillinstruktioner

Epost

 

Desto högre upplösning desto bättre kvalitet FEL FEL FEL ! ! !
Ju högre dpi en skrivare har desto bättre är skrivaren FEL FEL FEL ! ! !

En Skrivares upplösningDet finns idag ingen skrivare på marknaden som klarar högre  upplösning än 1125 dpi vad jag menar är att det på en tum (inch) ej får plats mer än 1125 bläckdroppar om man ej menar att man lägger bläckdropparna ovanpå varandra.
Det man istället skall titta på om man vill ha en skrivare med hög upplösning är "Picoliter" droppstorleken anges i picoliter och desto mindre droppe desto mer bläckdroppar kan skrivaren placera ut på en tum.
Epson Stylus Photo R800 har de minsta bläckdropparna de minsta är på 1,5 picoliter dessa är så små att de ej kan urskiljas av blotta ögat. 

Och ger ett klart och tydligt bättre resultat än ett riktigt foto. 

Storleken på en digital bild bestäms av ppi (pixlar per tum) ofta kallat dpi.
Som exempel har vi här en bild som är 354*537 pixlar stor med upplösningen 150 dpi
Storleken blir då så här stor på skärmen (800*600):

Men skriver vi sedan ut bilden på skrivaren blir den bara så här stor:

Varför ?
Jo upplösningen var ju 150 dpi tar man det gånger 2,36 tum så får man 354 pixlar på bredden och 150*3,58 tum blir 537 på längden.

Utskriftsstorleken blir således 2,36*3,58 tum = 6*9 cm


Om jag nu vill förstora utskriftsstorleken på björnen så att den passar till en vanlig 13*18 cm ram hur gör jag då ?

I ditt bildbehandlingsprogram (Paint shop pro som exempel)
Går du in under bild och ändrar storleken till 13 cm och välj 300 dpi, nu kommer dock längdens storlek att vara 19,72 cm,detta beror på att bilden har en given proportion, antingen struntar du i det och klipper sedan fotot så att det blir rätt eller så får du skala bilden så att den stämmer med 13*18 cm.

Om du Scannar in ett vanligt foto 15*10 cm och du skall göra en kopia på skrivaren så behöver du ej scanna i högre upplösning än 300 dpi och absolut ej över den optiska upplösningen på scannern.
När du sedan skriver ut bilden så skall du ej ha mer än 300 dpi på den digitala bilden (400 dpi för Epson´s nya värstingar).

Varför skall jag ej skriva ut bilden i den högsta optiska upplösningen typ 1200 dpi ?
Skrivaren får då "långsynthet" och kan ej urskilja så små pixlar och tolkar detta fel, den kan ej  urskilja pixlarna på grund av att skrivarens upplösning är betydligt lägre vilket resulterar i att utskriften blir mer "Soft" (Suddig).

                                           1200 dpi                 300 dpi

      

Däremot skall du alltid ha den högsta möjliga upplösning på skrivaren när du skriver ut ett foto och helst använda fotopapper för bästa resultat.

Om du däremot skall förstora ett litet original i scannern så är det bra att använda en högre optisk upplösning , en grundläggande regel är att öka den optiska upplösningen med 300 dpi för varje 100 % förstoring du gör.
Tex 200% förstoring = 600 dpi, 300 %=900 dpi osv.

Om man skall spara sin bild på hårdisken innan den skall skrivas ut så bör man spara den i ett okomprimerat format typ: BMP eller okomprimerad TIFF format.

Skall den bara användas för att visas på skärmen så kan du både ha en mycket låg upplösning (72-96 dpi) och en ganska kraftig komprissionsgrad (JPG format).

Till Förstasidan

 

Copyright © 2001 Digiview
Sidan syns bäst med IE 4.0 eller högre..
Design by Maboj's