Sidan är uppdaterad:

2004-10-02


Refill
bläck

Beställning

Priser

Refill instruktioner

Refilltips

Refilldiskussion

Livslängd

Drivrutiner

E-Post

 

Bläckstråleskrivare med värmeteknik - Miezo

Används av de flesta märken utom Epson.

Utskrift med värmeteknik är en avancerad process där en mycket liten halvledare snabbt hettas upp med hjälp av en elektrisk impuls. Bläcket förångas direkt vid kontakt med värmeelementet, vilket i sin tur skapar ett övertryck som skjuter ut det bläck som finns kvar. Bläcket sprutas sedan genom ett litet munstycke som reglerar storleken på bläckdroppen. 


> Steg 1 . Stort tryck.Värmeelementet hettas snabbt upp (2 miljondelars sekund) till hög temperatur (över 300°C) och förångar det bläck som ligger närmast. Detta skapar ett enormt tryck (i storleksordningen 125 atmosfärer*) som skjuter ut resten av bläcket.
* 125 atmosfärer = samma tryck som på tusen meters djup i havet. 

> Steg 2. Bläckdroppen skapasUnder den snabba upphettningen når 1 miljondelars millimeter bläck sådana temperaturer att det inte längre kan förbli flytande.
Vid 330°C förångas det tunna lagret av bläck, vilket skapar en bubbla som pressar ut det återstående bläcket genom munstycket. 

> Steg 3. Kammaren kyls nerBubblan fungerar som en pistong som tvingar ut bläcket genom munstycket och ner på papperet med en hastighet av 1200 cm i sekunden.
Flera munstycken kan skriva ut samtidigt, beroende på hur drivrutinen är utformad.  

> Steg 4. Kammaren återfylls


Avfyrningskammaren återfylls på mindre än 100 miljondelars sekund och är sedan klar för nästa droppe.
Lexmarks bläckstråleskrivare med värmeteknik kan spruta ut en bläckdroppe, kyla ner kammaren och sedan återupphetta kammaren 12 000 gånger per sekund.

____________________________________________

Bläckstråleskrivare med kall teknik - Piezo

Används av Epson skrivareEPSON Stylus-skrivare använder en unik teknik med MicroPiezo-kristaller. Skrivarhuvudet innehåller ett antal små elektriska pumpar som drivs med Piezo-elektriska kristaller. Dessa kan ändra form med otrolig hastighet och fungerar som högeffektiva pistonger. Piezo-systemet är ett enkelt, effektivt och exakt system med maximal kontroll över form, färg och placering för varje bläckpunkt på sidan.

 

 

Högsta upplösningen


Canon
Pixma iP 5000
CFS-System

Bästa Skrivarna

Refillvänlighet

Upplösning

Bläckpatroner

Testbild